razstaverazstave
Pojoči grad
Interaktivna razstava izvirnih glasbenih instrumentov

  21. - 28. sept. 2011, Vetrinjski dvor (Naskov dvorec), Maribor
 

Pojoči grad je interaktivna razstava izvirnih glasbenih instrumentov Petra Kusa. Sodi v serijo razstav Evfonija[1], pri katerih je avtor svoje instrumente ustvarjal v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci (Kaja Avberšek, NatanEsku, Andrej Štular, Gregor Lorenci). Na razstavah so obiskovalci v različnih okoljih spoznavali nenavadna in izvirna glasbila.

Skozi zgodbo o kralju, ki si je zgradil »pojoči grad« iz glasbenih inštrumentov, lahko obiskovalci na tokratni razstavi raziskujejo številne načine nastajanja zvoka z glasbili, zgrajenimi iz raznovrstnih recikliranih materialov. Razstava je zasnovana interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da se dotaknejo razstavljenih inštrumentov in zvokov, ki jih ti proizvajajo. S tem jih nagovarja, da glasbo tudi sami raziskujejo in ustvarjajo, namesto da bi jo le pasivno poslušali.

Tokratna postavitev razstave je del predstavitve FoKus v okviru 6. Bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev, ki bo med 21. in 25. septembrom potekal v Mariboru. V njem bo poleg razstave še predstavitev istoimenskega priročnika za gradnjo izvirnih inštrumentov v stripu, v tekmovalnem program Bienala pa bo na ogled tudi istoimenska risana zvočna predstava. Vsi trije projekti so del trilogije Pojoči grad, ki jo je Peter Kus v zadnjih dveh letih ustvaril s sodelavko, likovno ustvarjalko Kajo Avberšek.

SODELUJOČI:

Idejna zasnova in izvirni inštrumenti: Peter Kus
Likovna zasnova razstave in zloženke: Kaja Avberšek

Izdelava: Peter Kus, Gregor Lorenci, Žiga Lebar, Jaka Mihelič

Tehnična izvedba: Leon Curk

Mentorica na delavnicah: Barbara Ciglar

Organizacija: LG Maribor
foto: Ivo Hans Avberšek

Instrumenti na razstavi so nastali v okviru razstav Evfonija (produkcija Forum Ljubljana), predstave Izgubljeni ton (Forum Ljubljana in LG Ljubljana) in predstave Kralj prisluškuje (Zavod Federacija Ljubljana). 

Evfonija - Pojoči grad

Evfonija - Pojoči
                     grad

Evfonija - Pojoci grad


SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Delavnica izdelovanja izvirnih glasbenih instrumentov
23. in 24. sept. 2012, Vetrinjski dvor (Naskov dvorec), Maribor
Mentorica: Barbara Ciglar

Voditeljica Barbara Ciglar je udeležence popeljala po razstavi, jih seznanila s posameznimi izvirnimi glasbili, predstavila načine njihovega delovanja in jim pomagala pri njihovem preizkušanju. Ogledu je sledila še delavnica preprostih glasbil. Celoten program traja približno 90 minut in je namenjen skupinam do 25 otrok.

Evfonija-Pojoci grad

Risana zvočna predstava Pojoči grad

Režija in glasba: Peter Kus; Likovna podoba: Kaja Avberšek; Nastopata: Andrej Žibert, Kaja Avberšek

Pojoči grad je tudi izvirna multimedijska predstava, ki združuje elemente lutkovnega gledališča, glasbenega koncerta ter stripovskih ilustracij in animacij. Scenografsko in zvočno podobo predstave tvorijo izvirni glasbeni instrumenti Petra Kusa, na katerih se v živo izvaja glasba. Posebno vizualno izkušnjo predstavi dajejo video animacije in ilustracije Kaje Avberšek. Avtorica jih na odru riše in dodaja v živo ter tako slika interaktivno ozadje scenskega dogajanja.

V tekmovalnem sporedu 6. bienala ULU, 23. 9. ob 11h v Amfiteatru 2. gimnazije Maribor


[1] V sklopu razstav Evfonija so bile na ogled tri različne postavitve: Evfonija – Zveneče mesto v Slovenskem etnografskem muzeju, 2008, Evfonija – Pojči grad, v Starem grad nad Celjem, 2009 in Evfonija – Zvočni vrt, v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru, 2010/2011.


Evfonija - Zvočni vrt
17. dec. 2010 - 28. feb. 2011
Muzej narodne osvoboditve Maribor,
Maribor
Evfonija - Pojoči grad
14. april - 10. maj 2009
Pelikanov stolp na Celjskem grad

PREMIERNA RAZSTAVA:
Evfonija - Zveneče mesto
12. sept. - 5. okt. 2008
Slovenski etnografski muzej (SEM), Ljubljana, Slovenia