razstave


razstave
Evfonija je serija razstav izvirnih glasbenih inštrumentov, na katerih lahko obiskovalci spoznajo petnajst do dvajset nenavadnih in izvirnih glasbil ter zvočil domačih avtorjev. Namenjena je raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov iz različnih materialov - lesa, kovine, plastike, gume, kože, kamna, stekla, električnega toka, itd. Ti so lahko dostopni v trgovinah z gradbenim materialom, na odpadih in v naravi, zato vsakomur omogočajo, da si z nekaj iznajdljivosti in domišljije izdela svoje glasilo. Razstava je zasnovana interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da se dotaknejo razstavljenih inštrumentov in zvokov, ki jih ti proizvajajo. Tako postanejo obiskovalci Evfonije njeni aktivni prebivalci, ki sami raziskujejo in ustvarjajo glasbo, namesto da bi jo le pasivno poslušali.

S spremljevalnim programom za šole, z delavnicami izdelovanja inštrumentov želi Evfonija[1] pri nas spodbuditi oblikovanje novih, izvirnih oblik glasbenega izobraževanjaja ustvaralnost, radovednost, neposredno in celovito izkušnjo z glasbenimi vsebinami (izdelovanje lastnih glasbil, igranje nanje in ustvarjane glasbe), samostojnost, premoščanje razlik med šolanim glasbenikom in amaterjem, preseganje ustaljenih stereotipov in norm glasbeni umetnosti ter raziskovanje glasbe na sproščen in zabaven način.


Klang Garten
 
Interaktivna razstava izvirnih glasbenih instrumentov

od 7. do 13. marca, 2013
Minoriten großer Saal, Wels, Avstrija (AT)


DOGODKI OB RAZSTAVI:

Odprtje in predstava Rojstvo otvoritvenega govora:
7. marca ob 19h30

Vodeni ogledi in delavnice z avtorjem razstave:
nedelja, 10. marec ob 16h
ponedeljek, 11. marca ob 10h30 in 15h
torek, 12. marca ob 10h30

Koncert za stvari Orkestra izvirnih inštrumentov:
sobota, 9. marca ob 21h

SODELUJOČI:
Idejna zasnova in izvirni instrumenti: Peter Kus
Oblikovanje instrumentov: NatanEsku
Grafično oblikovanje: Živa Moškrič
Oblikovanje razstave: Andrej Štular
Izdelava instrumentov: Peter Kus, Jaka Mihelič, Adolf Košmrl, Jurij Kus
Produkcija: Forum Ljubljana in Federacija Ljubljana

Postavitev razstave je omogočilo Mesto Wels.

Razstava in koncert sta namenjena otrokom starejšim od 6 let in odraslim.

Zvočni vrt je interaktivna razstava izvirnih glasbenih instrumentov glasbenika in režiserja Petra Kusa. Je nadaljevanje niza razstav, ki jih je avtor v zadnjih letih pod skupnim naslovom Evfonija postavil v Ljubljani (Slovenski etnografski muzej, 2008), Celju (Pelikanov stolp na Starem gradu, 2009) in Mariboru (Muzej narodne osvoboditve, 2010 in Vetrinjski dvorec, 2011) ter pri njih sodeloval z različnimi slovenskimi oblikovalci (NataEsku, Kaja Avberšek, Gregor Lorenci, Andrej Štular). Tokratna postavitev je bila v oktobru in novembru 2012 na ogled v Kulturnem centru Tinqueux pri Reimsu v Franciji, kjer si jo je ogledalo 3200 obiskovalcev. Januarja in februarja 2013 je bila razstava na ogled v Lutkovnem gledališču Ljubljana v okviru Festivala Bobri.

Zvočni vrt je umeščen v namišljeni »botanično-zoološko-akustični« vrt, v katerem so rastline in živali oblikovane v zveneče objekte in instrumente. Razstava je namenjena raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov z različnimi materiali. Razstava je zasnovana interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da glasbo tudi sami raziskujejo in ustvarjajo, namesto da bi jo le pasivno poslušali.

V okviru razstave se bo obiskovalcem dvakrat predstavil tudi Orkester izvirnih instrumentov, ki ga sestavljata Peter Kus in Andrej Žibert. V programu, ki sta ga glasbenika poimenovala Koncert za stvari bosta pokazala, kako lahko iz običajnih, zavrženih predmetov, ki ležijo okoli nas, izvabimo zvoke in z njimi ustvarjamo glasbo. Njuni nenavadni instrumenti so običajno zgrajeni iz odpadnih materialov (starih plastenk, cevi, avtomobilskih hup, vijačnih ključev, kamnov, ipd.), ki sta jim glasbenika podarila novo uporabnost in življenje

Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser in izdelovalec izvirnih instrumentov. V zadnjem času ustvarja avtorske lutkovne predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča (mdr. Kralj prisluškuje, 2007, Izgubljeni ton, 2010, Pojoči grad, 2011 in Gozd raja!, 2012). Z njimi je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo. Poleg razstav pripravlja tudi številne delavnice, seminarje za učitelje, z ilustratorko Kajo Avberšek pa je leta 2012 izdal Pojoči grad - priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.


[1] V sklopu razstav Evfonija so bile na ogled štiri različne postavitve: Evfonija – Zveneče mesto v Slovenskem etnografskem muzeju, 2008, Evfonija – Pojči grad, v Starem grad nad Celjem, 2009 in Evfonija – Zvočni vrt, v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru, 2010/2011 in Pojoči grad v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.ZVOČNI VRT
8.JANUAR - 2. FEB. 2013
LGL, Ljubljana
LE JARDIN MUSICAL
3. oktober - 30. november 2012
razstavišče Dans la Lune, Tinqueux, FrancijaPojoči grad
21. - 28. sept. 2011
Vetrinjski dvor (Naskov dvorec) v Mariboru
EVFONIJA - Zvočni vrt
17. dec. 2010 - 28. feb. 2011
Muzej narodne osvoboditve Maribor, Maribor

PREMIERNA RAZSTAVA:
EVFONIJA - Zveneče mesto
Slovenski etnografski muzej (SEM), Ljubljana, Slovenia
12. september - 5. oktober 2008

EVFONIJA - Pojoči grad
14. april - 10. maj 2009
Pelikanov stolp na Celjskem grad